Bálint Piroska

Szexuális intelligencia – Szexuális önismeret

„Nemcsak a lágy, meleg öl csal, nemcsak a vágy,
de odataszít a muszáj is. "

(József Attila)

Szexuális intelligencia
– Szexuális önismeret

A szexuális IQ (vagy SQ) az MIT tudósai, Sheree Konrad és Michael Milburn által kifejlesztett kifejezés, akik elsőként beszéltek arról, hogy a szexualitás és az ezzel kapcsolatos intelligencia fejleszthető.

Szexuálisan intelligensnek lenni nem (csak) azt jelenti, hogy ismerünk minden biológiai faktort, idegi és hormonális hálózatot, amelyek szabályozzák a szexuális viselkedést. Azt sem jelenti, hogy megfékezzük vagy elfojtjuk szexuális vágyainkat, ahogy azt sem, hogy szexuálisan szabadosabbak legyünk. Nem arról szól, hogy megtanulunk különféle technikákat, vagy, hogy könyvtárnyi tudást sajátítunk el a témában. Még kevésbé szól arról, hogy a csábítás vagy a manipuláció mesterei legyünk.

A szexuális intelligenciának kulcsa az önismeret. Ez az amivé lehetővé teszi, hogy átlássunk a kulturális mítoszokon amelyek deformálják a szexualitást, hogy rálássunk a belső akadályozó programokra, sztereotípiákra. Arról szól, hogy tudatosítsuk saját, igazi szexuális vágyainkat és hogy fejlesszük azokat az érzelmi/szociális készségeinket, amelyek segítségével megoszthatjuk igazi, valós lényünket a társunkkal, partnerünkkel, hogy egy igazán beteljesült szexuális életet élhessünk.

Mit is ajánlok?

Elsősorban ez egy 3-6 alkalmas fejlesztő foglalkozás,-beszélgetéssorozat.

Első körben felmérjük a szexuális intelligenciát egy erre speciel kidolgozott kérdőív segítséggel (Nem hosszú, 52 kérdés :). A kérdőív igen sokrétű, a szexuális felvilágosítástól kezdve, a nemi sztereotípiákon keresztül a munkahelyii viselkedésformákig sok dologra rávilágít és elgondolkodtat, legtöbbje olyan kérdés, amit az embernek az élete során soha nem, vagy nagyon ritkán tettek fel.

Ennek mentén feltérképezzük, hogy hol vannak hiányosságok, elakadások, kérdések és felismerések. Mindezek segítségével mélyebben megismerhető az ún. titkos szexuális énünk, amelynek a tudatosításával sok olyan helyzettől meg tudjuk kímélni magunkat, amely fájdalmat és szenvedést okoz akár magunknak, akár másoknak is.

Kiknek ajánlott?

  • Akik szeretnének mélyebb szexuális önismerettel rendelkezni
  • Akiknek párkapcsolatban vagy anélkül gátlásaik, komplexusaik vannak ezen a téren
  • Akik szeretnének harmonikusabb, kielégítőbb szexuális életet élni, ami hatással lehet tulajdonképpen az élet minden területére
  • Akiknek egyszerűen kevés lehetőségük van (vagy nincs is) erről a témáról őszintén, nyíltan beszélgetni