Bálint Piroska

6 rossz szokás, ami tönkreteszi a boldogságunkat

Életmódbeli szokásaink közvetlenül befolyásolják közérzetünket. Étrendünk nemcsak testileg, hanem lelkileg is hatással van egészségünkre. Lelkiállapotunk hatással lesz a morálunkra. Életmódbeli szokásainknak, még a triviálisnak tűnőknek is, bizony szerepük van boldogságunkban és életörömünkben. Ezt állítja Sean Grover amerikai pszichológus a Psychology Today tudományos folyóiratban megjelent cikkében. Azokat a rossz szokásokat, amelyeket öntudatlanul magunkévá teszünk, és amelyektől nagyon nehéz megszabadulni, Grover „belső akadályoknak” nevezi, és azt taglalja, hogy a saját kiteljesedésünket gátolják és akadályozzák. A külső nehézségek könnye(bbe)n azonosíthatók, amelyekkel minden ember élete során találkozik, mint pl. a munkanélküliség, a betegség, a meghiúsult kapcsolatok vagy a válás. Ezek az események, bár traumatikusak, cselekvésre késztetnek bennünket: új állásokra jelentkezünk, orvosi kezelésen esünk át, vagy regisztrálunk egy társkereső oldalon. Ami a belső nehézségeket illeti, azok kevésbé érzékelhetők, nehezebben észrevehetők, mert alattomosak. Nincs hirtelen változás az életünkben, vagy valaki, akit okolhatnánk a szerencsétlenségünkért. Mik ezek a szokások? És hogyan lehet legyőzni őket?

6 ártalmas szokás a jó közérzetre

Gyakran olyan viselkedéseket folytatunk, amelyekről tudjuk, hogy károsak az egészségünkre, mind fizikai, mind szellemi szempontból, de mégsem teszünk ellene semmit. „A belső akadályok megoldatlan konfliktusokhoz vezetnek önmagunkkal. Az ellentmondó érzések érzelmi feszültséget keltenek, és az önpusztítás egyfajta formájához vezetnek bennünket” – elemzi Sean Grover, pszichoterapeuta. Az első lépés a mérgező körforgásból való kilábaláshoz az, hogy megtanuljuk felismerni ezeket az egészségtelen szokásokat:

Neheztelés, haragtartás

A neheztelés és annak „ápolása” a másokkal való kapcsolatainkban nem sok jót ígér. Ezek a negatív és igen mérgező érzések lassan és biztosan megviselnek. Növelik a szorongást, depressziót válthatnak ki, és tönkretehetik a kapcsolatainkat másokkal.

Összehasonlítás másokkal

Ha állandóan másokhoz hasonlítjuk magunkat, és soha nem érezzük magunkat „elég jónak” (sem) a mércéhez, az eltorzítja a körülöttünk lévő világról alkotott képünket, és mély csalódást, elkeseredettséget is okoz hosszú távon. A következmények pedig valóban elkeserítőek lehetnek: az önbecsülés aláásása, az identitás és az énérzet meggyengülése, valamint megnő az önszabotázsra való hajlam is.

Önelhanyagolás

Saját magunk elhanyagolása életünk minden más aspektusára is negatív fényt vethet. Az önelhanyagolás különböző formákban nyilvánulhat meg: helytelen táplálkozás, testmozgás hiánya, túlzott képernyőfogyasztás, szellemi-mentális hanyatlás. Ezek a káros szokások is lehúznak, kihatnak a mentális egészségre.

Elszigetelődés

Az, hogy otthon bezárkózunk egy videojáték vagy tévé előtt, soha nem jelent(ett) egyet a jó mentális egészséggel. Egy 2022-ben megjelent magyarországi tanulmány azt taglalja, hogy a fiatal magyar felnőttek fele, magányos, és igazából nincs rá ésszerű magyarázat.

Függőség

„Semmi sem tudja gyorsabban aláásni a boldogságot, mint egy függőség” – mondja a terapeuta. A függőség tönkretesz családokat, párkapcsolatokat, elfojt minden pozitív érzést, és megfosztja az embert önmagától (is).

Mentális- szellemi stagnálás

A rutin jelenléte, valamint a motiváció, az érdeklődés elvesztése akár a munkahelyen, akár a magánéletben, olyan „ellenség”, amellyel óhatatlanul meg kell küzdeni, ha a józan eszünk megőrzéséről van szó. Ha mindig ugyanazokat a feladatokat végezzük, ha nem teszünk erőfeszítéseket, hogy valami újat tanuljunk, tapasztaljunk, végezzünk, akkor fennáll annak veszélye, hogy beleragad(hat)unk az egyre kevésbé izgalmas, életörömöt nélkülöző, mindennapi életbe. A kíváncsiság sokat segít ennek túllendülésén, és kipróbálhatunk olyan új tevékenységeket, melyek serkentik az élet iránti vágyat, szélesítik a látókörünket.

Fotó: pexels.hu

Forrás:

https://www.psychologytoday.com/gb/blog/when-kids-call-the-shots/202307/6-habits-that-undermine-happiness-and-sabotage-growth

https://qubit.hu/2022/05/11/a-fiatal-magyar-felnottek-fele-maganyos-es-igazabol-senki-nem-erti-miert

Megosztás
Picture of Bálint Piroska

Bálint Piroska

„Lélekre hangolva"

Ambivalens kapcsolatok

Mindennapi életünk tele van ambivalens – másképp fogalmazva kétértelmű, visszás – kapcsolatokkal. Néha már nem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, hogy jó legyen, de kénytelenek vagyunk

Tovább olvasom