Bálint Piroska

Társszerelem: hogyan működik ez a stabil kapcsolatot ígérő páros élet?

A szenvedély – tudjuk szinte mindannyian – csodálatos abban, hogy felforgatja életünket, és elragad bennünket a felkavaró, édes érzések és érzelmek forgatagában. De a szenvedély szikrája abban (is) egyedülálló, hogy mulandó. Csakúgy, mint az ezzel járó adrenalin és izgalom. A kapcsolat elején tapasztalható érzelmi felemelkedés azonban nagyon különbözik azoktól az érzésektől, amelyek a kapcsolat érése során alakulnak ki. Ekkor kiderül, hogy a szenvedély messze nem egyet jelent a tartóssággal, és nem teszi lehetővé a másikkal való kötődés elmélyítését. A szerelmi szenvedély instabil és néha „mérgező” természetén túl – vagy helyett! – arra lehetne buzdítani a párokat, hogy fontolják meg kapcsolatuk fejlesztését az ún. „társszerelemnek” nevezett dolog felé. A szerelemnek ez a formája hangsúlyozza a stabilitás tartós erejét és a partnerek közötti mély, tiszteletteljes szeretet számos előnyét. A Journal of Happiness Studies című folyóiratban megjelent tanulmány taglalja, hogy ha a partnerünket a legjobb barátunkként (is) kezeljük, akkor jóval hosszabb és kiegyensúlyozottabb páros életre számíthatunk.

Szóval hogyan élhetünk meg egy stabil és tartós szerelmi kapcsolatot?

És milyen előnyei vannak a társszerelemnek?

A szenvedélyből a tartós és egészséges szerelem felé haladva

Egy szenvedélyes szerelmet stabil kapcsolattá alakítani korántsem egyszerű folyamat, de nem lehetetlen! A fent említett tudományos tanulmány szerint azok a párok a legelégedettebbek és legboldogabbak, akik nemcsak szeretőnek,  „szerelmüknek”, hanem közeli barátnak is tartják magukat.

Hogyan tegyük ezt a folyamatot könnyebbé?

Ami fontos, hogy a partnerünket barátként tekintsük az őszinte barátságot megalapozó viselkedési formák elfogadásával:

  • Kommunikáció: szánjunk időt arra, hogy szívvel-szívvel beszélgessünk a (házas)társunkkal. Bízzunk egymásban, ítélet nélkül, kedvesen. (Annak ellenére, hogy ma már egy FB/Insta like vagy szívecske elindíthatja a gyanakvás és bizalmatlanság lavináját!)
  • Minőségi idő együtt töltése: vegyünk részt olyan tevékenységekben, amelyeket mindketten élvezünk. Próbáljunk ki egy új receptet vacsorára, menjünk kirándulni, vegyünk rész együtt programokon. A közös élmények megerősítik a párkapcsolatokat és szép emlékeket teremtenek.
  • Ne feledjük a humort! A nevetés és az őszinte „bajtársiasság” amikor sokat lehet poénkodni – a jóízlés határain belül – szintén alap. Vigyük bele, illetve legyen egy játékos és könnyed oldala is a kapcsolatunknak. A közös humorérzék segít megbirkózni a közös élet kihívásaival, és olyan köteléket hoz létre, amely majd minden szerelmespár tartós életéhez szükséges.
  • Támogassuk egymást: legyünk a partnerünk legnagyobb támogatója, és fordítva. Ünnepeljük meg az elért eredményeket, bátorítsuk és biztassuk egymást a nehéz időkben. Hozzunk létre egy biztonságos és gondoskodó teret a kapcsolatban, ahol mindenki megoszthatja álmait és törekvéseit. A megingathatatlan kölcsönös támogatás a társszeretet egyik pillére. Segít megerősíteni a biztonságérzetet és a bizalmat a házastársakban.

Személyes kapcsolatok ápolása a párkapcsolaton kívül

A kutatások kimutatták, hogy az egészséges és teljes körű romantikus kapcsolat szempontjából fontos a társadalmi kapcsolatok fenntartása a házasságon kívül. Valójában egy barátokból, családból, vagy más típusú társadalmi kapcsolatokból álló hálózat segíthet az egyéneknek jobban megbirkózni a párkapcsolaton belüli kihívásokkal és konfliktusokkal. Ezek a külső kapcsolatok ún. „pufferként”, tartályként működnek az olyan negatív hatások ellen, mint a stressz és az elszigeteltség, amelyek a házassági konfliktusok során befolyásolják a mentális és fizikai egészséget. A baráti kapcsolatok kialakítása vagy megerősítése érdekében érdemes figyelembe venni az alábbiakat:

  • Elkötelezett idő a barátokkal: szánjunk időt a barátokkal való kirándulásokra, beszélgetésekre a házastárs nélkül. Ezek a különálló pillanatok lehetővé teszik, hogy mindenki megőrizze saját identitását. Ezenkívül elősegíti az egészséges egyensúlyt a párkapcsolat és más kapcsolatok között.
  • A tapasztalatok megosztása: érdemes megbeszélni a baráti kapcsolatokat is a társunkkal. Osszuk meg a történeteket, anekdotákat és ötleteket a baráti eszmecserékből. Ez megerősíti érzelmi kötődésünket egymás között, ráadásul a párkapcsolatban jelenlévő bizalomról és átláthatóságról tesz tanúbizonyságot.

 

A társszerelem jótékony hatásai

A társszeretelem a közös élményekből, a kölcsönös tiszteletből és a házastársak közötti mély megértésből meríti erejét, ami tartós és gyümölcsöző kapcsolathoz vezet. A kutatás szerint a házassági elégedettség nagy szerepet játszik abban, hogy boldognak érzi-e magát az ember vagy sem, és bizony befolyásolja a testi egészséget (is). Ez a társszerelem – távol a szenvedély „égő tüzétől” – segít megőrizni az általános jólétet, és számos előnnyel járhat, többek között:

  • Érzelmi ellenállóképesség (reziliencia) fejlesztése: a stabil kapcsolat segíti minket „lehorgonyozni” a nehéz időkben, magyarul tudjuk azt, hogy (mindig!) számíthatunk a másikra. A szeretetteljes stabilitás az érzelmi támogatás jelentős forrása. Elősegíti az ellenálló képességet, és segít a megküzdési készségek fejlesztésében, amelyek lehetővé teszik a házastársak számára, hogy leküzdjék az élet akadályait.
  • Hosszú távú kapcsolat fenntartása: a társszerelem idővel elmélyül és fejlődik. A közös életesemények olyan egyedülálló köteléket és intimitást hoznak létre, amely az évek múlásával erősödnek. Az őszinte és nyílt beszélgetések, a sebezhetőség felvállalása a másik előtt, valamint a partner valódi megértése valódi kapcsolatot teremt két ember között. Minden boldog és tartós kapcsolat alapkövei is ezek.
  • A személyes fejlődés elősegítése: egy stabil kapcsolatban a (házas)társak nagyobb valószínűséggel fejlődnek és fedezik fel egymást, mert támaszkodhatnak partnerük megingathatatlan támogatására. Ez elősegíti a kölcsönös támogatás és a személyes fejlődés légkörét.

Egy szó, mint száz, a társszerelem lehetővé teszi, hogy könnyedébben és rugalmasan megfeleljünk az élet kihívásainak.

Forrás: https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-017-9941-3

Kép: pixabay.com

Megosztás
Picture of Bálint Piroska

Bálint Piroska

„Lélekre hangolva"

Ambivalens kapcsolatok

Mindennapi életünk tele van ambivalens – másképp fogalmazva kétértelmű, visszás – kapcsolatokkal. Néha már nem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, hogy jó legyen, de kénytelenek vagyunk

Tovább olvasom