Bálint Piroska

Mit NE mondjunk magunknak, ha önbizalmat szeretnénk?

Az önbizalom elengedhetetlen az életben való előrelépéshez, a kihívásoknak való megfeleléshez és a felmerülő nehézségekkel való szembenézéshez. Az önbizalom a pszicho-szociális készségek közül az egyik legfontosabb, a jó közérzetünk, kiteljesedésünk és motivációnk egyik kulcsa. Lehetővé teszi számunkra, hogy kezeljük a mindennapi feszültségeket, lehetőségeket teremt számunkra (ha valamit szeretnénk elérni és van önbizalmunk, akkor nagyobb eséllyel számíthatunk annak megvalósulására), valamint elősegíti az egészséges, harmonikus emberi kapcsolatokat is.

Sajnos viszont elég sokan vannak, akiknek nincs önbizalmuk, és összességében véve bizonytalanok. Általánosságban az mondható, hogy inkább azokra a személyekre lehet ez jellemző, akik nagyon igénylik a stabil és a kiszámítható környezetet. Mindennél jobban szeretik a biztonságot és rettegnek a változástól. De a mai nagyon tempós és rendkívül változó világban a rugalmasság és gyors alkalmazkodás még inkább elkerülhetetlen, sőt elengedhetetlen a sikeres élethez. Stefan Falk pszichológus és szerző egy cikkben hét mondatot sorol ​​fel, amelyet mérgezőnek minősít, és amelyek kirívó önbizalomhiányról árulkodnak. Ha beazonosítjuk, és jobban odafigyelünk ezekre, leküzdhetjük ezt a fajta hiányosságot önmagunkban!

Ha valaki nagyon bizonytalan önmagában és döntéseiben, a változást, bármilyen csekély is, veszélyként érzékeli. A csendes, nyugodt és gyakran kihívások nélküli mindennapi életét megbolygatja, felrázza. A szakember szerint az élet különböző kihívásainak elkerülése, feldolgozása érdekében van néhány olyan olyan kifejezés, amelyet a nagyon bizonytalan emberek gyakran használnak. Íme:

Erre nincs időm, más prioritásaim vannak

Ez egy igen gyakori kifogás, amelyet azok az emberek használnak, akik nem tudják, hogyan kell beosztani az idejüket. Nagy nehézséget okoz számukra, hogy egyfajta fontossági sorrend szerint rendezzék, osztályozzák és rangsorolják a feladataikat. Ezért a képzeletbeli prioritások mögé bújnak.

Már próbáltam, és nem megy

A pszichológus szerint ez az állítás egyszerűen hazugság. Mivel a bizonytalan emberek nem próbálnak ki új dolgokat, az újdonságtól és az azzal járó változástól való félelem megakadályozza őket ebben. „Félek kipróbálni/belemenni/nekifogni, mert ki tudja, hogy fog sikerülni…” és így elmarad a haladás, fejlődés, a tapasztalás.

A főnök(ség) nem elégedett velem

Amikor nincs önbizalma valakinek, gyakran azt a tévhitet ápolja, hogy munkája értéktelen, és nem becsülik meg kellőképpen – ami összecseng azzal, hogy ő sem becsüli/értékeli magát eléggé. Ez vezethet egyfajta „paranoiás gondolatmenethez”, és meg fogja győzni magát arról, hogy a vezetők megpróbálnak megszabadulni tőle.

Ez egy rossz ötlet: minden jól van így

Ha egy nagyon bizonytalan személy negatívan reagál egy új kezdeményezésre, amit javasolnak neki, az könnyen azt jelenti, hogy fenyegetve érzi magát. Arra gondolhat, hogy talán keményebben kell dolgoznia a munkahelyén, és ez frusztrálja, mert nem érzi magát a helyzet magaslatán.

Lehet, hogy ez másoknak működött, de nekem nem

Ez egy másik gyakori módja annak, hogy kifogásokat keressen valaki a változástól való félelem miatt. Amikor nagyon bizonytalanok vagyunk, hajlamosak vagyunk felnagyítani, mennyire egyediek vagyunk, és hangsúlyozni azt, hogy nekünk különleges körülményekre, képességekre lenne szükségünk.

Nincs más lehetőség? Ez nem annyira jön be nekem

Ez általában arra irányul, hogy valaki elkerüljön minden valódi változást vagy fejlődést. A nagyon bizonytalan ember által javasolt alternatíva többé-kevésbé a folytatása lesz azoknak a dolgoknak, amiket addig és ahogyan végzett.

Nyilvánvaló, hogy aki ezt a javaslatot tette, annak fogalma sincs munkám összetettségéről

Ha valaki azt állítja, hogy amit csinál, az túl nehéz, és mások nem tudják felfogni, az azt jelenti, hogy valójában nem igazán érti azt sem, amit ő csinál. Vagy talán van valami titkolnivalója.

A szakember 3 tippje, hogy megszabaduljunk az önbizalomhiánytól:

  • Fejlesszen ki együttérzést és empátiát önmaga iránt, ha nincs önbizalma. A biztonságérzet megszerzése időt és napi munkát igényel;
  • Bátorítsa magát, próbáljon meg valami újdonságot bevezetni a mindennapi teendőkbe;
  • Tegyen fel magának kissé mélyenszántóbb kérdéseket, hogy meg tudja állapítani, hogy mi a valós, reális akadály és mi az ami csak valóban kifogás (Tényleg nem vagyok képes rá/nem tudom elérni/alkalmatlan vagyok?)

 

Forrás:https://www.cnbc.com/2023/05/11/psychology-expert-shares-toxic-phrases-highly-insecure-people-always-use-and-how-to-respond.html

Megosztás
Picture of Bálint Piroska

Bálint Piroska

„Lélekre hangolva"

Ambivalens kapcsolatok

Mindennapi életünk tele van ambivalens – másképp fogalmazva kétértelmű, visszás – kapcsolatokkal. Néha már nem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, hogy jó legyen, de kénytelenek vagyunk

Tovább olvasom