Bálint Piroska

9 jel, ami az érzelmi érettséget mutatja

Érettségről akkor beszélünk, ha elértük a teljes testi, értelmi és érzelmi fejlődést. Ha bizonyos helyzetekben meg is lehet állapítani egy ember érettségét, amikor a sajátunkról van szó, azt bizony nehezebb észrevenni. Ráadásul minden szinten való „érés” nem feltétlenül „érkezik meg” ugyanabban az időben, magyarul vannak eltolódások ezen három szint fejlődési menetében. Bizonyos személyeknek – jobbára mindannyiunknak – például az érzelmi érettség az egész életen át fejlődhet és jó esetben fejlődik is. Az érzelmi érettséget az Amerikai Pszichológiai Társaság úgy határozza meg, mint „az érzelmek kontrolljának (szabályozásának) és kifejezésének magas és megfelelő szintje”. Namármost ez a „megfelelő” a kérdés…hogyan lehetünk biztosak abban, hogy érzelmileg valóban érettek vagyunk?

Az érzelmi érettség összetéveszthetetlen jelei

Az érzelmileg érett embereket úgy lehet röviden jellemezni, hogy öntudatosak, összhangban vannak érzelmeikkel, és tudják, hogyan kezeljék őket. Folyamatosan dolgoznak különféle érzelmi és kognitív(értelmi) készségeken, hogy azok segítségével sikeresebben megbirkózzanak a stresszes vagy kedvezőtlen helyzetekkel, és sikeresen megoldják az élet kihívásait. A saját érzelmeivel való békés kapcsolaton túl az érzelmileg érett ember képes arra is, hogy megértse mások érzelmeit is. Úgy is fogalmazható, hogy ez az ön- és a társadalmi tudatosság művészete akár. Saját érzelmi érettségünk jobb feltérképezése érdekében Sana Powell terapeuta összeállított egy listát a jelekről egy Instagram-bejegyzésben, íme:

  1. Képes vagy beismerni, ha tévedtél.
  2. Tudod, mikor kell hallgatni és nem beszélni.
  3. Időt szánsz arra, mielőtt reagálnál, ahelyett, hogy impulzív reakcióba bocsátkoznál.
  4. Felelősséget vállalsz azért, amit teszel.
  5. Képes vagy őszintén bocsánatot kérni.
  6. Tudod, hogyan állíts fel egészséges határokat szeretteiddel.
  7. Tudod, hogyan fejezd ki az empátia egészséges szintjét.
  8. Őszinte vagy önmagadhoz az igényeidet illetően.
  9. Tudod, hogyan kell időnként nevetni magadon.

 

 

Forrás:

APA Dictionary of Psychology. Emotional Maturity.

Sana Powell Instagram bejegyzés

Megosztás
Picture of Bálint Piroska

Bálint Piroska

„Lélekre hangolva"

Ambivalens kapcsolatok

Mindennapi életünk tele van ambivalens – másképp fogalmazva kétértelmű, visszás – kapcsolatokkal. Néha már nem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, hogy jó legyen, de kénytelenek vagyunk

Tovább olvasom