Bálint Piroska

Az egészséges kapcsolat mutatói

Jó irányba halad a kapcsolatod, vagy az ún. mérgező kapcsolat határát súrolja? Az egészséges kapcsolatnak ezek a jelei megnyugtathatnak és ugyanakkor irányt is adhatnak.

Honnan tudhatjuk, hogy a kapcsolatunk valóban egészséges? Jordan Green párterapeuta hangsúlyozza a kiteljesedő kapcsolat jeleinek felismerésének fontosságát. Ha elgondolkodsz és számba veszed az alábbi mutatókat, lehet, hogy találsz benne olyanokat, amelyek nem teljesen felelnek meg a te valóságodnak, kapcsolatodnak, és ezért érdemes időről időre ezeket újra és újragondolni és újratervezni. A kapcsolatok elkerülhetetlen hullámvölgyein túlmenően vannak olyan mutatók, amelyekre figyelni kell, hogy felmérhesd kapcsolatod állapotát. Vajon hány mutatót tudsz „kipipálni”?

Az egészséges kapcsolat jelei

Őszinte és nyílt kommunikáció: az őszinte és nyílt kommunikáció az alap. Mindkét partner aktívan meghallgatja a másikat, érvényesíti érzéseit, és tiszteletben tartja nézőpontjukat, tiszteleten alapuló párbeszédet teremtve.

Sebezhetőség félelem nélkül: a partnerek jól érzik magukat, ha sebezhetőek anélkül, hogy félnének az ítélettől vagy egymás negatív reakcióitól. Ez egy olyan környezet, amelyben a nyitottság és az őszinteség bátorítva van és elfogadott.

Személyes felelősség: mindenki felelősséget vállal tetteiért, és tisztában van viselkedésével. Ahelyett, hogy hibáztatni akarnák, elismerik hibáikat, és igyekeznek javítani.

Az őszinteségen alapuló bizalom: a bizalom felépülése és fenntartása az őszinteség, a következetesség és a vállalások tiszteletben tartása révén valósul meg. Az ígéreteket betartják, ezáltal egy biztonságos környezetet teremtenek.

A károkozási szándék hiánya: mindkét partner úgy véli, hogy a szándékos károkozás a másiknak vagy a kapcsolatnak nem tartozik a természetükbe. A kedvesség és a tisztelet a párkapcsolati dinamika kulcselemei.

Személyes növekedés támogatása: a kapcsolat ösztönzi a személyes növekedést, és támogatja az egyéni célokat, hobbikat és törekvéseket. A partnerek szövetségesek egymás személyes fejlődésében.

A szükségletek félelem nélküli kifejezése: mindkét partner biztonságban érzi magát, hogy kifejezze szükségleteit, vágyait és határait anélkül, hogy félne attól, hogy elítéli a másik, vagy hogy megtorlást tapasztalhat. A kommunikáció nyitott és tiszteletteljes.

Társas kapcsolatok fenntartása: a partnerek kapcsolatot tartanak fenn barátaikkal és családjukkal, és a kapcsolaton kívül részesülnek az egészséges szociális támogatásban. Ez elősegíti az egészséges egyensúlyt.

Támogatás nehezített időkben: vészhelyzetben a partnerek vigaszt és támogatást nyújtanak egymásnak. Ott vannak egymásnak a nehéz időkben.

Minőségi idő: rendszeresen szánnak minőségi időt érzelmi, fizikai és intim kapcsolatuk fenntartására. Ez táplálja a kapcsolatot.

Közös célok: az egészséges kapcsolat a közös értékek és célok érzésén alapul. Mindkét partner együtt dolgozik a kapcsolat közös látásmódja érdekében.

Megbecsülés és hála: az elismerés és a hála kifejezésre jut. A partnerek felismerik és ünneplik a kapcsolat pozitív oldalait.

Kedvesség és aktív támogatás: mindkét ember aktívan mutat kedvességet, figyelmességet és támogatást egymás felé. Mindennapi életük minden területén támogatják egymást.

Megosztás
Picture of Bálint Piroska

Bálint Piroska

„Lélekre hangolva"

Ambivalens kapcsolatok

Mindennapi életünk tele van ambivalens – másképp fogalmazva kétértelmű, visszás – kapcsolatokkal. Néha már nem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, hogy jó legyen, de kénytelenek vagyunk

Tovább olvasom