Bálint Piroska

Az egészséges kapcsolat mutatói

Jó irányba halad a kapcsolatod, vagy az ún. mérgező kapcsolat határát súrolja? Az egészséges kapcsolatnak ezek a jelei megnyugtathatnak és ugyanakkor irányt is adhatnak.

Honnan tudhatjuk, hogy a kapcsolatunk valóban egészséges? Jordan Green párterapeuta hangsúlyozza a kiteljesedő kapcsolat jeleinek felismerésének fontosságát. Ha elgondolkodsz és számba veszed az alábbi mutatókat, lehet, hogy találsz benne olyanokat, amelyek nem teljesen felelnek meg a te valóságodnak, kapcsolatodnak, és ezért érdemes időről időre ezeket újra és újragondolni és újratervezni. A kapcsolatok elkerülhetetlen hullámvölgyein túlmenően vannak olyan mutatók, amelyekre figyelni kell, hogy felmérhesd kapcsolatod állapotát. Vajon hány mutatót tudsz „kipipálni”?

Az egészséges kapcsolat jelei

Őszinte és nyílt kommunikáció: az őszinte és nyílt kommunikáció az alap. Mindkét partner aktívan meghallgatja a másikat, érvényesíti érzéseit, és tiszteletben tartja nézőpontjukat, tiszteleten alapuló párbeszédet teremtve.

Sebezhetőség félelem nélkül: a partnerek jól érzik magukat, ha sebezhetőek anélkül, hogy félnének az ítélettől vagy egymás negatív reakcióitól. Ez egy olyan környezet, amelyben a nyitottság és az őszinteség bátorítva van és elfogadott.

Személyes felelősség: mindenki felelősséget vállal tetteiért, és tisztában van viselkedésével. Ahelyett, hogy hibáztatni akarnák, elismerik hibáikat, és igyekeznek javítani.

Az őszinteségen alapuló bizalom: a bizalom felépülése és fenntartása az őszinteség, a következetesség és a vállalások tiszteletben tartása révén valósul meg. Az ígéreteket betartják, ezáltal egy biztonságos környezetet teremtenek.

A károkozási szándék hiánya: mindkét partner úgy véli, hogy a szándékos károkozás a másiknak vagy a kapcsolatnak nem tartozik a természetükbe. A kedvesség és a tisztelet a párkapcsolati dinamika kulcselemei.

Személyes növekedés támogatása: a kapcsolat ösztönzi a személyes növekedést, és támogatja az egyéni célokat, hobbikat és törekvéseket. A partnerek szövetségesek egymás személyes fejlődésében.

A szükségletek félelem nélküli kifejezése: mindkét partner biztonságban érzi magát, hogy kifejezze szükségleteit, vágyait és határait anélkül, hogy félne attól, hogy elítéli a másik, vagy hogy megtorlást tapasztalhat. A kommunikáció nyitott és tiszteletteljes.

Társas kapcsolatok fenntartása: a partnerek kapcsolatot tartanak fenn barátaikkal és családjukkal, és a kapcsolaton kívül részesülnek az egészséges szociális támogatásban. Ez elősegíti az egészséges egyensúlyt.

Támogatás nehezített időkben: vészhelyzetben a partnerek vigaszt és támogatást nyújtanak egymásnak. Ott vannak egymásnak a nehéz időkben.

Minőségi idő: rendszeresen szánnak minőségi időt érzelmi, fizikai és intim kapcsolatuk fenntartására. Ez táplálja a kapcsolatot.

Közös célok: az egészséges kapcsolat a közös értékek és célok érzésén alapul. Mindkét partner együtt dolgozik a kapcsolat közös látásmódja érdekében.

Megbecsülés és hála: az elismerés és a hála kifejezésre jut. A partnerek felismerik és ünneplik a kapcsolat pozitív oldalait.

Kedvesség és aktív támogatás: mindkét ember aktívan mutat kedvességet, figyelmességet és támogatást egymás felé. Mindennapi életük minden területén támogatják egymást.

Megosztás
Bálint Piroska

Bálint Piroska

„Lélekre hangolva"

Ambivalens kapcsolatok

Mindennapi életünk tele van ambivalens – másképp fogalmazva kétértelmű, visszás – kapcsolatokkal. Néha már nem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, hogy jó legyen, de kénytelenek vagyunk

Tovább olvasom