Bálint Piroska

Milyen típusú kötődés köthető a kényszeres szexuális viselkedéshez?

Az utóbbi évtizedekben közismertté és egyre fontosabbá váltak az emberi kapcsolatokat jellemző kötődési típusok elmélete. Céljuk valójában annak (is) megértése, hogy mi alakítja az emberek közötti kapcsolatokat, és ez az elmélet bizonyos egyéni viselkedések megértését is lehetővé teheti.

John Bowlby pszichiáter és pszichoanalitikus – a kötődési elmélet atyja – szerint a kötődési típusokat az emberi kapcsolatok elemzésére használják. Legyen szó romantikus, baráti vagy családi kapcsolatokról, a kötődéseknek négy fő típusa van az egyének közötti kapcsolatok megértéséhez, úgy mint: biztonságos, elkerülő/elutasító, ambivalens/szorongó és bizalmatlan/dezorganizált kötődés.

Amellett, hogy ez abban segít, hogy megértsük, hogyan kötődik a gyermek az őt gondozó személyhez, ez az elmélet lehetővé teszi bizonyos viselkedések elemzését is. A Journal of Sex & Marital Therapy folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők az „érzelmek érzésének vagy kezelésének nehézségeinek” hatását vizsgálták a szexfüggőségre, és ennek nyomán „kötötték össze” a kötődés elméletét a kényszeres szexuális viselkedés kialakulásával.

poster-g68c633161_1920

Önmagunkról és másokról alkotott negatív vélemény és a szexfüggőség

Egy – 2022 júniusában publikált tanulmányban – a kutatók együttesen vizsgálták és összefüggésbe hozták a szexuális függőséget, az unalomra való hajlamot és a kötődés típusát. A résztvevők három pszichológiai vizsgálatot végeztek el, az egyik a kényszeres szexuális viselkedésről, a másik az unalomra való hajlamról és egy kérdőív a kötődési stílusokról szólt. A kutatók azt találták, hogy az unalomra való hajlam és a szorongó/ambivalens kötődési stílus a kényszeres szexuális viselkedés kialakulásában jelentős(ebb) szerepet játszik.

A szorongó kötődésről annyit szükséges és érdemes tudni, hogy általában gyermekkorban a bizonytalan és instabil környezetből származik. Ezért az ilyen típusú kötődésű emberek többnyire félnek attól, hogy elutasítják vagy elhagyják őket. Azok a személyek, akiknek a kapcsolatában negatív kép alakul ki magukról, félnek az elutasítástól, és aggódnak a kapcsolatuk miatt. Ez a fajta szorongás kényszeres szexuális viselkedéshez vezethet. A tanulmány nem teszi lehetővé e viselkedések eredetének magyarázatát, de rámutat az adatok közötti kapcsolatra, és összességében azt mondhatjuk, hogy a kényszeres szexuális viselkedési problémákkal küzdő embereknek több nehézségeik vannak érzelmeik megélésében, azok feldolgozásában és kifejezésében.

Mindehhez természetesen jó (lenne) tudni, hogy milyen kötődési típussal rendelkezünk – ami egy másik blogcikk témája – de azt az interneten megtalálható teszt kitöltésével is könnyedén be lehet azonosítani. 

Megosztás
Picture of Bálint Piroska

Bálint Piroska

„Lélekre hangolva"

Ambivalens kapcsolatok

Mindennapi életünk tele van ambivalens – másképp fogalmazva kétértelmű, visszás – kapcsolatokkal. Néha már nem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, hogy jó legyen, de kénytelenek vagyunk

Tovább olvasom