Bálint Piroska

Mitől lesz sikeres az első randi?

Vajon vannak „szabályok” az első randin, hogy a csábítás sikeres legyen és legyen folytatás? Feltéve persze, hogyha szeretnénk…mert van, amikor nem is szeretnénk második alkalmat. A tudomány szerint bizonyos viselkedések mindenképpen reményt adhatnak a második találkozásra.

Az első találka személyesen (ama bizonyos első benyomás!)…ami manapság az online ismerkedési felületen keresztül egyáltalán nem első benyomás, hisz előtte már az egész életét „lekövet(het)jük” a másiknak. De maradjunk az első találkozásnál, amikor az érzékszevek „radaroznak” finoman, észrevétlenül…a benyomások igen nagy része nem is annyira tudatos. Az online társkeresés virágzik, ugyanakkor az egyetlen randevúk száma is töretlenül magas.

Tehát első látásra tetszeni, eleget beszélni, de nem túl sokat, kedves lenni, de nem túl tolakodóan…szóval az első randikon igen nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Ez különösen akkor fordul elő, ha nincs önbizalma az ember fiának/lányának. És az első találkozás előre jelez(het)i a kapcsolat további részét: tovább gördül vagy megszakad. De hogyan sikerülhet „becserkészni” a másikat egy következő randevúra? Ezt a kérdést vizsgálták meg amerikai kutatók és a Sexuality & Culture folyóiratban 2023 májusában publikált tanulmányukban megpróbálták kideríteni, milyen viselkedések és elvárások voltak az első randikon, amelyek támpontokat adhatnak.

Személyiséghez kapcsolódó viselkedések

Kutatásaik elvégzéséhez a tudóscsoport három kísérletet hajtott végre. Egyikük – a Netflixen sugárzott amerikai társkereső műsor elemzése alapján – nem hozott számottevő eredményt. A kutatók szerint az epizódok szerkesztése és elkészítése nem teszi lehetővé a találkozók valós áttekintését. A másik két kísérlet egyikében a kutatók 100 résztvevőt vontak össze. Fel kellett sorolniuk öt olyan viselkedésformát a saját nemüket illetően, amely nyerő lehet egy ellenkező nemű személlyel, és reményt adhat egy második randira. A férfiak által felkínált négy legjobb taktika:

  • az elmélyült beszélgetés,
  • fizetni a randi költségeit,
  • a humor(osság) jelenléte és
  • a szemkontaktus megőrzése

Vagyis a férfiak azt gondolják, hogy akkor van egy  férfinak második esélye a nővel az első találka után, ha a fenti dolgokra odafigyel.

A nők számára az volt fontos, hogy:

  • viccesek legyenek, de kérdezzenek,
  • udvariasak és tisztelettudóak legyenek,
  • jól öltözzenek és sminkeljenek.

Vagyis a nők úgy gondolják, hogy egy nőnek akkor van esélye egy második randira a férfi részéről is, ha a fentieket figyelembe veszi.

Az utolsó kísérletben 131 résztvevőt kértek fel, hogy értékeljék az előző vizsgálat taktikáinak hatékonyságát egy 7 pontos skálán. A viselkedésformákat három nagy kategóriába sorolták: etikett/illemszabály, bevonódás és viselkedés/magatartás. A kutatók azt találták, hogy a férfiak úgy vélik, hogy azok a nők, akik „bevonódnak”, szemkontaktust tartanak, többet mosolyognak és/vagy jó kérdéseket tesznek fel, nagyobb eséllyel hívják meg őket a következő randira. A nők szerint inkább a személyiséggel kapcsolatos viselkedések, mint a kedvesség, a törődés és a meghallgatás segíthetnek. Lényegében a férfiak értékelik azokat a nőket, akik érdeklődést mutatnak, és kissé kacérek, míg a nők azokat a férfiakat értékelik, akik kedvesek, törödők és meghallgatják őket.

A gyakorlatban ez a felállás már talán évezredek óta így működik…

Megosztás
Bálint Piroska

Bálint Piroska

„Lélekre hangolva"

Ambivalens kapcsolatok

Mindennapi életünk tele van ambivalens – másképp fogalmazva kétértelmű, visszás – kapcsolatokkal. Néha már nem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, hogy jó legyen, de kénytelenek vagyunk

Tovább olvasom