Bálint Piroska

Mi fán terem a szexuális intelligencia?

      A kielégítő szexuális élet nem egy utópia. De az, hogy mindezt elérhetjük különösebb energiabefektetés, gondolkodás vagy ítélőképesség nélkül, az enyhén szólva is illuzórikus. Kezdeti lépésként a szexuális intelligencia fogalom megértésében jó ha azt tudatosítjuk, hogy a szex nem egy mágikus valami, vagy a fiatalok számára fenntartott kivételezettség. Bárki elérhet és megélhet egy gazdag és kielégítő szexuális életet a tudását, ismereteit bővítve, ami a saját maga és a másik ember szexualitását illeti. A szexuális intelligencia nem szerencse, szépség vagy született szexepil kérdése. Ez jobbára olyan készségektől függ, amelyeket az idő folyamán el lehet sajátítani, javítani és alkalmazni a mindennapokban.

A szexuális intelligencia három elemet foglal magába, amely mindenik külön készséget igényel.

1) Szexuális ismeretek

     A szexuálisan intelligens emberek  rendelkeznek elsősorban tudományos és pontos ismerettel, ami az emberi szexualitást illeti, és azokat felhasználják döntéseik meghozatalához és szexuális viselkedésükhöz.

   Megtanulni és gyakorlatba ültetni, az viszont nem ugyanazt jelenti. Meg kell tanulni elsősorban felismerni és megkérdőjelezni a mélyen gyökerező kulturális mítoszokat. Akár a hétköznapi szokásokból,  akár a médiából, a családban vagy az egyházban tanultuk-e, vagy az iskolában, az öltözőkben gyűjtöttük össze, a szexszel kapcsolatos tudás nagyon sokszor téves, nem ellenőrzött információkon alapszik, amelyek sokszor csak feltételezések, és legtöbbször többet ártanak mint használnak.

   Ezek a mítoszok olyan mélyen gyökereznek a kultúránkban, olyan hitrendszert alkotnak, amelyeket sokszor eszünkbe sem jut megkérdőjelezni. Vegyük például a „szerelem első látásra” mítoszát, – a szikra, ami nagyon hirtelen lángra kap – és amiről úgy gondoljuk, hogy garantálja nemcsak a szexuális kiteljesedést, hanem a teljes boldogságot is. Sokan vannak akik úgy gondolják, hogy egy  ilyen gyors és erőteljes vonzalom azt jelenti, hogy a másik az, aki vártunk egész életünkben. De a hirtelen jövő, erős vonzalom egyáltalán nem biztosíték a boldogságra, főleg nem a hosszútávúra. Egy kis hátralépés, az a képesség, hogy kissé kritikus szemmel nézzünk a nagyon romantikus hitrendszerre a kultúránkban segíthet abban, hogy szexuális intelligensebbek legyünk és valóban egy teljesebb szexuális életünk legyen.

    Ez a sztereotípiáktól való eltávolodás vagy mentesség  lehetőséget ad egy olyan tudásnak, amely valóban javíthatja a szexualitásunkat és ez a fajta tudás erősíti az önbizalmunkat és az önbecsülésünket is.

2) A rejtett szexuális énünk tudatosítása

    A következő fázis a saját szexualitásunk mélyebb megismeréséből áll: mi az ami minket izgat, mi az ami problémát okoz, mi vonz, mit szeretünk. A szexuálisan intelligens emberek ismerik a saját rejtett szexuális énjüket, a vágyaiknak a sémáit, szükségleteiket, félelmeiket és komplexusaikat, amelyek meghatározzák a szexuális viselkedésüket. Azért nevezik ezt „rejtett”-nek, mert nagyon sokszor saját magunk elől is rejtve vannak ezek a dolgok, míg csak valaki nem kezd ezzel tudatosan és módszeresen foglalkozni. Például felismerni azt, hogy a szexuális vágyaink tulajdonképpen valamilyen érzelmi szükségletet helyettesítenek, vagy valamilyen elismerés hiányát pótolják, vagy  biztonság,- hatalomvágyból szexelünk, stb. 

    A rejtett szexuális énünk egy nagyon fontos és értékes része a személyiségünknek. A szexuális intelligenciában benne foglaltatik, hogy feltárjuk az igazságot az őszinte vágyainkról és azt is felismerjük, hogy ezek hogy el vannak „maszkírozva” a média által befolyásolt képek által, a negatív testkép miatt, a családban tanult korlátokból és más forrásokból jövő üzenetek – a környezetből vagy a saját fájdalmas tapasztalataink – által.

    A szexuális vonzalom gyakran a tapasztalataink alapján felépített bonyolult asszociációs hálón alapszik. A szexuális vágy befolyásolható a múlt tapasztalatai és kielégítetlen érzelmi szükségleteink által is és ezáltal vezethet egészen siralmas/romboló szexuális kapcsolatokhoz is. A szexualitásunk feltérképezése segít az akadályok elhárításában, amelyek a szexuális jóllét/boldogság útjában állnak.

  A rejtett szexuális énünk tudatosítása a legfontosabb komponens a szexuális intelligenciában: az önismeret hiányában gyakran a megtanult, elsajátított ismereteket is nehéz gyakorlatba ültetni. Például ha valaki egy olyan kalandban vesz részt, hogy magányát csökkentse, vagy, hogy lenyűgözze a másikat, könnyen meglehet, hogy nem tud nemet mondani a nem biztonságos kapcsolódásra, annak ellenére, hogy ismerete/tudása van arról, hogy védekezni szükséges, pl. a nemi betegségek szempontjából (is).

3) Kapcsolódni másokhoz

    Kielégítő szexuális életet nem élhetünk egyedül. A szexuálisan intelligens személynek szüksége van szociális, interperszonális – vagyis társas – készségekre, mint például arra, hogy képes legyen beszélni a partnerrel a saját szexualitásáról és megérteni a másik rejtett  szexuális énjét is. Csak a bátorságot erre összeszedni és megtenni sokszor nagyon nehéz, de mégis kulcsfontosságú. Általában megtanuljuk már elég korán a családban, hogy a szexről nem beszélünk. Az elv, a tény, hogy a saját szexuális problémáink akár szó szerint is kimondhatatlanok, az egyik olyan mítosz, amely megakadályozza mind ezekhez az érzésekhez való hozzáférést, mind azt, hogy beszéljünk róla. Mihelyst feloldottuk ezt a csendkódot és nyitottá válunk a partner számára, a beszéd egy kiváló eszköznek bizonyul, hogy megkérdőjelezzük a szexuális mítoszokat, hogy jobban feltérképezzük az igazi szexuális érzéseinket és hogy nagyobb összhangban legyünk a másikkal. A szexuális intelligencia magában foglalja az őszinteséget saját magunkkal és a partnerünkkel az ő szexuális személyiségét illetően is.

    Amikor ismerjük saját szexuális énünket nincs felszabadítóbb és biztonságosabb annál, hogy megosszuk azt a partnerünkkel. A kutatások azt mutatják, hogy a szexualitásról beszélni – főleg a partnerrel – átalakít és megnyugtat, és hogy a (el)hallgatás, a csend megannyi problémának és szenvedésnek a táptalaja. Ugyanúgy ahogy beszélünk azokkal akiket szeretünk – jó esetben – az érzelmi szükségleteinkről, konfliktusainkról, meg kell tanulnunk beszélni a szexuális érzéseinkről is. Minden embernek megvan a szexuális énje, amelyet érdemes felfedezni és kifejezni. Elfojtani lényünk ezen részét ugyanolyan romboló, mint az érzelmeket mindig saját magunkban tartani. Az ember elveszti az identitása érzését,  megfosztja az életét a hitelességtől és minden szenvedélytől.

   Azok a személyek akiket szexuálisan intelligensnek tekinthetünk – a kutatások alapján – másokhoz viszonyítva kevésbé szenvednek diszfunkcionális zavartól, mint amilyen: vágyhiány, hüvelyszárazság, fájdalmas közösülés, korai magömlés, orgazmusproblémák, stb. Szintén kimutatták, hogy egy személy szexuális intelligenciája nagyon jó mutatója ezeknek a zavaroknak. Például a szexuális intelligencia hiánya hátrányosabb egy jó szexuális működéshez, mint egy nagy adag bűntudat, ami a szexualitást illeti. Nem utolsó sorban pedig a szexuális intelligencia szintje meghatározza, hogy mennyire vagyunk elégedettek a szexuális életünkkel.

Facebook
Picture of Bálint Piroska

Bálint Piroska

„Lélekre hangolva"

Ambivalens kapcsolatok

Mindennapi életünk tele van ambivalens – másképp fogalmazva kétértelmű, visszás – kapcsolatokkal. Néha már nem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, hogy jó legyen, de kénytelenek vagyunk

Tovább olvasom